EL PROJECTE


EL TALLER

Construeixo i creo les meves pròpies joguines i objectes de fusta. Des que vaig començar segueixo un procés artesanal complet, des de la idea a la venda. Els meus dissenys són exclusius i, per tant, de tirades limitades. La meva font d’inspiració és l’escola de joguina tradicional i, especialment, la del creador de joguines i artista català Joaquim Torres-Garcia, seguit dels corrents pedagògics de les escoles Waldorf i Montessori.

La finestra del taller

Des de ben petita he viscut el món de la fusta i l’artesania, els meus avi i oncle, eren fusters i ebenistes del barri de Gràcia, i de més gran vaig poder gaudir d’un exhaustiu aprenentatge amb els meus amics i mestres Sabine Lutz i Fedele Frontino joguinaires d’Itàlia.

L’any 1993 creo el meu propi taller i, amb tot l’aprés fins al moment, continuo un procés autodidacta. He participat en fires d’artesania arreu de Catalunya, exposicions, tallers de demostració de l’ofici. També faig tallers de construcció de joguines per escoles.

Creo joguines construïdes amb fusta autòctona i materials naturals (pigments, goma laca, etc.), i treballo el volum i els acabats suaus perquè els més petits gaudeixin del joc.

Elaboro des d’encaixos de contes tradicionals, mòbils, giradors, cintes voladores, musicals, joguines amb moviment, puzles, etc. També he anat creant altre tipus d’objectes com clauers, imants, pins, argolles, peces per decoració, etc.

VOLEU SABER QUIN ÉS EL PROCÉS D'ELABORACIÓ DE LES MEVES CREACIONS?

La fusta i el tall, el primer pas.

Un cop he pensat una joguina nova, faig la plantilla base. Escullo el tipus de fusta adient i començo el procés. Marco la plantilla sobre la fusta, després tallo la peça amb la serra de vogir. Si cal faig forats. Les poleixo, els hi donc volum arrodonint tots els cantons, i les deixo llestes per passar al següent pas.

Preparades per pintar…

Tinc tota mena de pinzells: prims, gruixuts, plans, arrodonits, etc. Que m’ajuden a aconseguir diferents efectes sobre la peça. I també tinc una selecció de pigments naturals (terres, vegetals i minerals) que dissolc amb goma aràbica, i puc combinar per aconseguir una àmplia varietat de colors.

I ara per cadascuna de les peces…

Pinzell amunt, pinzell avall…!

Sembla que la peça ja deu estar acabada, oi? Quasi, encara falta un últim pas, aquell que les deixa lluents, suaus i súper resistents.

Toca fer capa per aquí, capa per allà, de “goma laca”, una substància orgànica obtinguda d’una resina molt concreta, la que segrega un petit insecte vermell anomenat Cuc de la laca. Eiii!, i compleix la normativa de seguretat per Joguines

Ara sí petits, A JUGAR!!!